Elektra als kabels, schakelaars en stopcontacten gaan probleemloos 30 tot 40 jaar mee. Hoewel dergelijke oudere systemen vaak nog functioneren, kunnen er na deze periode sneller problemen ontstaan. Verouderde elektra is minder betrouwbaar en minder veilig. In oude woningen kan het aardsysteem verouderd zijn of zelfs ontbreken, waardoor het risico op kortsluiting of brand toeneemt. Bovendien zijn oudere systemen niet altijd compatibel met de moderne apparaten die veel energie vragen. Dit zijn allemaal redenen om elektra te vernieuwen.
Meer elektrische apparaten in huis
Met het toenemende gebruik van elektrische apparaten wordt er steeds meer van het elektriciteitsnet gevraagd. Een standaardinstallatie van tientallen jaren geleden voldoet vaak niet meer aan de energiebehoefte van moderne huishoudens. Verouderde bedrading en een groepenkast met een beperkt aantal groepen kunnen snel overbelast raken, wat merkbaar is als ‘de zekering doorslaat’. Maar oude systemen zijn ook een serieus gevaar op brand. Het installeren van extra groepen of een uitbreiding van de groepenkast verminderd deze risico’s sterk.
De aardlekschakelaar: bescherming en veiligheid
De aardlekschakelaar in de groepenkast is een veiligheidsschakelaar. Bij bijvoorbeeld waterschade, defecten of onregelmatigheden, zoals een slecht geïsoleerd apparaat, onderbreekt de aardlekschakelaar direct de stroom om risico’s te vermijden. Moderne woningen zijn standaard voorzien van aardlekschakelaars, maar in oudere woningen ontbreken ze nog vaak. Het is sterk aan te raden om een aardlekschakelaar te laten plaatsen, zeker in ruimten waar water aanwezig is, zoals de badkamer en keuken.
Uitbreiding van de groepenkast
Een uitbreiding van de groepenkast is ook vaak nodig om te voldoen aan de energiebehoefte van het huishouden als er extra apparatuur in huis komt. Denk aan de installatie van zonnepanelen of de installatie van een laadpaal voor elektrische voertuigen. Maar bijvoorbeeld ook wanneer je besluit een praktijk, atelier of studio aan huis gaat starten. Uitbreiding van de groepenkast zorgt ervoor dat de stroom goed verdeeld wordt en de elektrische apparaten die je gebruikt, zodat deze veilig en efficiënt blijven werken.
Zonnepanelen en de groepenkast
Bij de installatie van zonnepanelen moet vaak niet alleen de groepenkast worden aangepast.Er moet ook een omvormer worden geplaatst. De omvormer zet de opgewekte gelijkstroom om in wisselstroom, zodat deze bruikbaar is voor het huishoudelijk netwerk. Er is een veilige aansluiting nodig om de extra stroom van de zonnepanelen op te vangen en teruglevering aan het elektriciteitsnet. Onze elektromonteurs bereiden pv-installatie voor, passen de groepenkast aan met een of meerdere extra groepen en plaatsen de omvormer. Ook kunnen we de plaatsing van de zonnepanelen verzorgen.
Batterijopslag thuisbatterij
Een batterijopslagsysteem in combinatie met zonnepanelen of een wokkel/thuis windturbine is een slimme manier om meer te profiteren van zelf opgewekte stroom en minder afhankelijk te zijn van het openbare elektriciteitsnet. Met zo’n systeem kan overtollige zonne-energie die overdag wordt geproduceerd, worden opgeslagen om later te gebruiken. Dit betekent dat je ook ’s avonds of op bewolkte dagen toegang hebt tot eigen wind- of zonne-energie. Om deze systemen goed te laten functioneren is het wel vaak nodig om een deel van de elektra te vernieuwen of de groepenkast te laten uitbreiden.
Hoe werkt batterijopslag?
Batterijopslagsystemen slaan elektriciteit op wanneer een windturbine of de zonnepanelen meer energie produceren dan direct verbruikt wordt. Wanneer de vraag naar elektriciteit hoger is dan de opwekking (bijvoorbeeld ’s nachts), kan de opgeslagen energie uit de batterij worden gebruikt. Zo voorkom je dat je direct stroom uit het net moet halen, wat kosten bespaart. De capaciteit van het batterijopslagsysteem hangt af van je energieverbruik en de productiecapaciteit van de zonnepanelen. Voor een gemiddeld huishouden ligt de opslagcapaciteit tussen 5 en 10 kWh, wat meestal genoeg is voor een aantal dagen basisverbruik. Het bepalen van de juiste batterijgrootte helpt om efficiënt met duurzame energie om te gaan en onnodige kosten te vermijden.
De ontwikkelingen in batterijtechnologie gaan snel, met nieuwe opties die steeds efficiënter, duurzamer en betaalbaarder worden. Wij informeren u graag over de nieuwste en meest innovatieve mogelijkheden.
Laadpaal voor elektrische voertuigen
Een laadpaal vereist veel stroom, en meestal kan een ouder systeem deze belasting niet aan. Om te voorkomen dat het systeem overbelast raakt, moet er een aparte groep worden geplaatst in de groepenkast. Daarnaast verzorgen we ook de installatie van de wallbox of laadpaal zelf.
Hoeveel kost het om de elektrische installatie in huis te vernieuwen?
De kosten voor een volledige vernieuwing van de elektrische installatie hangen af van de grootte van de woning, de complexiteit van de installatie, en de specifieke wensen. Een kleine woning vergt bijvoorbeeld minder werk en materiaal dan een grote villa. Elektra vernieuwen in huis? Na een inspectie kunnen we een maatwerkplan en offerte voor u opstellen.