Buitenverlichting laten aanleggen is niet alleen een mooie toevoeging aan je tuin of oprit, maar het draagt ook bij aan veiligheid. Bij het plannen van buitenverlichting zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden.
Plan van aanpak buitenverlichting laten aanleggen
We brengen steeds meer tijd buiten door. De tuin zien we allang niet meer als aparte ruimte, maar als een verlengstuk van het huis. Geen wonder dat we ook graag willen dat de buitenverlichting even sfeervol en goed gepland wordt als het lichtplan voor binnen. Een goed lichtplan voor buiten is het begin van het neerzetten van de juiste sfeer, maar ook om de ruimte rondom je huis veiliger te maken.
Buitenverlichting laten aanleggen: meer dan een lampje hier en daar
Bij buitenverlichting laten aanlegen is het terras vaak het centrale uitgangspunt, maar eigenlijk is dat onvoldoende. Ook verlichting langs paden, bij deuren, de carport of garage horen bij het volledige lichtplan. Grondspots of lage, staande lampen langs de randen van een pad bieden niet alleen sfeerverlichting. Verlichting langs paden zorgt er ook voor dat je goed ziet waar je loopt, zonder dat het licht te fel is.
Dimbare tuinverlichting
Op een terras wil je een gezellige sfeer creëren. Wandlampen, staande lampen, of dimbare led-verlichting zijn hier ideaal voor. Omdat je in de loop van de avond ander licht hebt, is het prettig om zelf de lichtsterkte te kunnen regelen. Een dimmer biedt dan uitkomst.
Voor overkappingen kun je kiezen voor hanglampen, inbouwspots of led-strips. Goede verlichting zorgt ervoor dat je de ruimte optimaal kunt gebruiken.
Gevelverlichting
Gevelverlichting zien we steeds vaker. Dit type verlichting geeft een mooie uitstraling aan je woning en biedt extra veiligheid. Denk bijvoorbeeld aan wandlampen of grondspots die het licht omhoog of omlaag richting of langs de gevel schijnen.
Door gebruik te maken van bewegingssensoren, tijdschakelaars of zelfs apps, kun je de verlichting automatiseren. Dit bespaart bovendien energie omdat de verlichting alleen (en vanzelf) aangaat wanneer het nodig is.
Buitenverlichting laten aanleggen: werk voor de elektricien
Misschien denk je bij buitenverlichting aan een tuinman die kabels in de grond moet graven, maar buitenverlichting laten aanleggen is vooral een klus voor de elektricien. Bij de aanleg van buitenverlichting komt namelijk best wat elektra-werk kijken.
Voor buitenverlichting zijn materialen en aansluitingen nodig die tegen regen en stof kunnen en uiteraard is een goede aarding belangrijk. Lampen en kabels met een hogere IP-waarde, zoals IP65, zijn speciaal ontworpen voor buitengebruik.
Zo maak je een lichtplan buitenverlichting
Een goed lichtplan voor buitenverlichting begint met het stellen van een paar belangrijke vragen. Waar en wat wil je precies verlichting? Welke delen van je tuin of buitenruimte gebruik je vaak, en op welke momenten van de dag of avond? We kunnen je uiteraard helpen bij het maken van het perfecte lichtplan voor in de tuin.
1. Bepaal de zones die je wilt verlichten
Bij buitenverlichting gaat het niet alleen om het verlichten van je terras, maar om meerdere locaties. Denk aan looppaden, de oprit, de ingang van je huis, en eventueel een tuinpad. Door elke zone apart te benoemen, wordt het gemakkelijker om te beslissen wat voor soort verlichting waar nodig is. Ook locaties als een overkapping of carport spelen mee in het totale lichtplan.
2. Kies per zone de juiste soort verlichting
Elke zone heeft een ander soort licht nodig. Voor paden en de oprit is oriëntatieverlichting belangrijk, zodat je goed kunt zien waar je loopt en struikelgevaar wordt voorkomen. Denk hierbij aan grondspots, lage lampen of bijvoorbeeld wandlampen langs het pad. Voor je terras wil je sfeerverlichting: zacht licht dat niet te fel is, zoals wandlampen, staande lampen of dimbare verlichting. Bij een overkapping kun je functioneel licht combineren met sfeer, zoals led-strips of inbouwspots die de ruimte goed verlichten, maar ook kunnen worden gedimd voor een intieme sfeer. Voor je buitenkeuken wil je waarschijnlijk goed zicht op de werklocatie, terwijl gevelverlichting ideaal is om de architectuur van je huis te benadrukken. Bovendien biedt gevelverlichting extra veiligheid omdat verlichting ongenode gasten afschrikt.
3. Denk aan slimme oplossingen en energiezuinigheid
Automatisering kan veel toevoegen aan je buitenverlichting. Bewegingssensoren zorgen dat de verlichting alleen aangaat als je er daadwerkelijk loopt, ideaal voor bij deuren, paden of opritten. Tijdschakelaars of slimme lampen die je met een app kunt bedienen, maken het mogelijk om de verlichting op bepaalde tijdstippen in te schakelen. Dat is handig én energiezuinig, omdat de verlichting alleen brandt wanneer het echt nodig is. Dit is vooral handig wanneer je regelmatig vergeet om lampen uit te schakelen of niet altijd buiten aanwezig bent.
4. Denk vooruit over de technische kant
Naast de sfeer en het gebruiksgemak moet je ook denken aan de technische kant. Buitenverlichting moet bestand zijn tegen regen, wind, en andere weersomstandigheden. Lampen en kabels met een IP65-waarde of hoger zijn geschikt voor buitengebruik en zorgen ervoor dat je verlichting betrouwbaar blijft, zelfs tijdens de herfst- en wintermaanden. Met buitenverlichting, aangelegd door ons, zit je meteen goed. We helpen van A tot Z met het maken en het realiseren van een lichtplan voor buitenverlichting. We denken met je mee over de juiste verlichtingsoplossingen, adviseren over energiezuinige en slimme verlichting, en zorgen dat de installatie veilig en professioneel wordt uitgevoerd.
Buitenverlichting laten aanleggen door MG Beringen Elektrotechniek
Als sinds 2013 voeren we veel projecten ‘buitenverlichting’ uit. We denken mee over het lichtplan en zijn met name gespecialiseerd in de installatie van inbouwverlichting. Van de bekabeling tot schakelaars en dimmers: we zetten niet alleen een mooie buitenverlichting in de spotlight, maar vooral een hoge veiligheid. We zorgen ervoor dat de buitenverlichting die je voor ogen hebt een veilige en sfeervolle toevoeging is aan je buitenleven en woonplezier.